Запомнете ги: 5-те най-важни числа, които могат да спасят вашето здраве

Запомнете ги: 5-те най-важни числа, които могат да спасят вашето здраве

ЗДРАВЕ

Запомнете 5-те най-важни числа, които могат да спасят здравето ви!

Понякога по-лесно, а понякога по-трудно, но мозъкът ни може да си спомни много важни числа от ежедневието. Те включват телефонни номера, важни дати и други подобни. Но има числа, които имат наистина важна роля и това може да ви спаси живота. Вижте за кои числа става въпрос!

1. Кръвно налягане
Стойностите на кръвното налягане се променят няколко пъти през деня. Тези промени са нормални и се дължат на различни процеси в тялото ни. Но заболяванията, свързани с кръвното налягане, понякога могат да останат незабелязани и симптомите се появяват, само, когато налягането значително е увеличено или намалено.

Важни числа: Нормалното кръвно налягане, което позволява нормалното функциониране на тялото, е 120/80 mmHg. През годините стойността се увеличава леко, но никога повече от 140/90. Високото кръвно налягане също е известно като тих убиец, така че е важно да го контролирате редовно.

2. Холестерол
Повечето от нас не знаят как нивата на холестерола могат да се променят и да предизвикат опасност за здравето ни. Холестеролът е мастна тъкан в кръвта, без която тялото не може да функционира правилно. Но когато нивото му значително се повиши, това може да предизвика различни сърдечно-съдови заболявания.

Важни числа: Нивото на холестерола се състои от две стойности – LDL или лош и HDL или добър холестерол. Общата нормална стойност трябва да бъде по-малка от 5.0 mmol / L, а стойността на лошия холестерол е по-малка от 3.0 mmol / L.

3. Тиротропин (TSH)
TSH е хормон, секретиран от щитовидната жлеза, разположена в долната част на шията, засяга функцията на всички органи. В този случай най-важна е хипофизната жлеза, която с помощта на TSH стимулира образуването на хормони. Повишената или намалена секреция на хормони от щитовидната жлеза може да бъде опасна за здравето на целия организъм.

Важни числа: Щитовидната жлеза се контролира от кръвната картина, а стойностите за нормалната й функция са от 0,27 до 4,20 mU / L.

4. Кръвна захар
Диабетът е хронично нелечимо заболяване, което днес е наистина широко разпространено. Това се дължи на намалената секреция на инсулин, което води до покачване на кръвната захар.

Важни числа: За да определите дали нивото на кръвната Ви захар е нормално, трябва да направите прост тест. Нивото на кръвната захар сутрин преди закуска трябва да е по-малко от 5,5 mmol / L, а след хранене не трябва да е по-голямо от 7,8 mmol / L.

5. Калории
Въпреки че, когато говорим за калории не мислим за здравето, а за нашата линия, дневният прием е свързан със затлъстяването, което пък е едно от най-разпространените заболявания. Калориите внасяме с храна и напитки. Когато количеството на внесените калории е по-голямо от изразходената енергия, тялото превръща излишъка в мастни натрупвания. Те причиняват затлъстяване, което на свой ред може да бъде причина за много други здравословни проблеми.

Важни числа: Количеството калории, което трябва да приемате зависи от възрастта, физическата активност и от индекса на телесна маса. Средното количество калории е около 2000 на ден. При жени на възраст над 50 години това число може да е 1700, а при неактивните хора дори по-малко.

Facebook Comments

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *