Home » ЗДРАВЕ » Отровна ракия в Интернет сее смърт
Отровна ракия в Интернет сее смърт

Отровна ракия в Интернет сее смърт

Находчиви търговци“ подновиха продажбата на уж домашна ракия през интернет.

За това алармират от Асоциацията за защита на потребителите, след като в началото на миналата седмица бяха констатирани десетки обяви за готова продукция, директно от казана.

От Агенция „Митници“, които отговарят за контрола на такъв тип незаконна търговия, припомнят, че съгласно изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове алкохол без бандерол не може да се търгува под никаква форма – включително по интернет.

Въпреки многобройните акции срещу тях обаче измамниците изпращат по куриер алкохол в пластмасови туби, маскирайки го като друг продукт, а куриерите се доверяват на написаното в товарителницата и не проверяват действителното съдържание на пратката.

Спиртните напитки, произведени от нелицензирани производители, обаче са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт. За това предупреждават лекари и токсиколози в сезона за варенето на ракия, когато започват главоломно да растат и случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол.

Консумацията на нелегални напитки от пластмасови бутилки носи и други неподозирани рискове. Най-често такъв алкохол се произвежда от нелегални производители, които не спазват елементарни технологични и хигиенни условия.

Обикновено бум в отравянията има точно в този сезон, когато масово се вари алкохол в казани, които са извън всякакъв контрол. На такива места не само хигиената е под нулата, но и в казаните се слага не просто грозде, а всякакви видове спирт, компоти и мухлясали плодове.

Резултатът е коктейл от вредни и канцерогенни съставки, които са изключително опасни за здравето. Те могат да предизвикат не само ослепяване и да влияят негативно на нервната система, но понякога предизвикат и смърт.

Facebook Comments

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*